Construint somnis

BLOG

10/03/2016

Disseny de jardins · Construcció de jardins.

Com es construeix un jardí nou de trinca a la zona de Girona?.

Quins factors tenen en compte els tècnics en jardineria de Girona?

Criteris que tenen en compte les bones empreses de jardineria de Girona i els tècnics jardiners en general, alhora de construir un nou jardí des del principi; és a dir, des de zero.

De fet, el pas previ, a la nova construcció d’un jardí, és la necessitat de disposar d’un disseny previ. Aquest, ja haurà d’incloure els criteris constructius del nou jardí i donar les pautes i passos per fer l'espai exterior de la teva vida. 

Aspectes que, qui construeixi el teu jardí, voldrà que s’hagin contemplat prèviament.

1- Forma, nivells i orientació de com ha de ser el jardí. Depenent de com sigui el terreny, mides, pendent, desnivell i elements naturals existents a conservar o no alhora de construir el teu jardí a la zona de Girona, tindrem més amplitud de possibilitats creatives o menys.  

Construccio-nou-jardi-a-girona

Si haguéssim de classificar els jardins per tipologia o models que ens podem trobar a la província de Girona, aquests podrien ser:

  • Jardins sostenibles o de baix consum d’aigua. Son els que més anirem veien en les nostres comarques, des d’ara i en endavant. Bàsicament, degut a l’escassetat d’aigua i el increment del cost d’utilitzar-la per regar.

  • Jardins amb gens o sense consum d’aigua. Alguns els anomenen “de sequer”.  Són més típics de zones australs o desèrtiques. Aquestes zones son molt caloroses i amb ambients molt secs. Es basen en la combinació de tot tipus de cactus i palmeres. És més típic poder gaudir-los quan visitem alguns dels jardins botànics de les comarques de Girona,  com el Marimurtra de Blanes.

  • Jardins anglesos. Son els que requereixen abundor d’aigua de reg, ja que la tipologia de plantes i gespes utilitzades, així ho necessiten. Fins a dia d’avui han tingut certa presència a les comarques de Girona però degut al canvi de costums i necessitats econòmiques de les famílies, aquests es van substituint per altres propostes de menys manteniment i despesa, fins i tot hi ha empreses de jardineria a Girona, que s’han especialitzat en aquest tipus de jardins.

  • Jardí aquàtic. És aquell que incorpora elements vegetals a zones inundades bé siguin naturals o artificials, com poden ser llacs, estanys, basses. Molts incorporen sortidors o fonts amb dolls d’aigua. Tant poden realitzar-se en petits jardins com en grans espais a enjardinar.

  • Jardins tropicals. És, evident que degut a les seves necessitats d’humitat ambiental i amb temperatures voltant dels 30º requeriran que siguin a l’interior d’ hivernacles.

  • Jardins verticals; façanes, parets o murs vegetals enjardinats. La finalitat d’aquests i, depenent de la tècnica utilitzada, serveixen per a separar zones de vivendes enjardinades;  per fer la funció de murs de contenció; per a tenir una zona verda vertical en zones a on no ho hi ha massa espai horitzontal, etc. Es fan, façanes amb plantes incorporades, parets o murs enjardinats verticals a l’interior de vivendes i espais tancats com a l’exterior de les cases.

  • Jardins orientals ( xinesos o japonesos).  Segurament degut a la incorporació de noves cultures  orientals a la nostra societat gironina, aquests tipus de jardins tindran una major presencia en el futur. Requereix la incorporació de plantes i arbres de procedència oriental i que degut a la normativa i requeriment de passaports fitosanitaris, en poden tenir limitada la seva entrada al país.

  • Jardins àrabs. Segurament molt escassos a la zona de Girona. Són més habituals en zones d’influència àrab, en concret cap a Andalusia. Combinen zones de plantes, amb passadissos i fonts amb sortidor o dolls d’aigua.

  • Jardins de tendència francesa. Molt simètrics, amb tanques arbustives i parterres amb basses i fonts d’aigua. Amplies zones de gespa ornamental d’alt manteniment. Escassos en les nostres contrades gironines.

2- Quins elements vegetals hi posarem alhora de construir i decorar el jardí:

Elements-vegetals-construccio-nou-jardi-girona

  • Composició i combinació de plantes, arbres i arbustos: A incorporar al nou jardí que volem construir.  En funció de com estigui orientat el jardí, de la comarca i de la tipologia d’aquest, ens condicionarà en la composició de plantes ornamentals i especies vegetals.

  • Qualitat, quantitat, mides i passaports fitosanitaris. No és el mateix voler fer construir un jardí a la zona del Ripollès, que al Pla de l’Estany, que a la costa de l’Empordà, o a l’interior de Girona.

3- Anàlisis de composició i estructura del terreny. Informació imprescindible per saber quines mancances o excessos té el terreny actual i què s’hi ha d’aportar i en quines quantitats per aconseguir la estructura adequada. ( % sorres, % llims, % argiles, % matèria orgànica); nivell de nutrients (macro i microelements); desinfecció tant de males herbes com de insectes subterranis perjudicials.

4- Disponibilitat de qualitat i quantitat d’aigua. Totalment necessari, saber abans que res, en quina mesura disposem d'aigua i fins a quin punt la propietat en vol destinar a regar. Això condiciona al 100% com haurà de ser la construcció i manteniment del nou jardí.

Per tant, primer de tot, té certa lògica que l'empresa de jardineria o tècnic jardiner que porti i/o executi l’obra del jardí, hagi dissenyat o almenys participat activament en les bases i passos a seguir per a desenvolupar la creació del jardí. Per què si no, és probable que l’empresa que construeix el jardí, no es vulgui fer responsable de errors de disseny que puguin perjudicar la qualitat final tant de l’obra de jardineria com dels posteriors problemes que puguin sorgir durant el manteniment i conservació.

5- Entorn i voltants del jardí. No és el mateix:

  • Fer un jardí d’una casa adossada o aparellada. Generalment, son petits amb no massa amplitud de combinacions creatives. Es separen de mur o parets que creen ombres i falta de sol. Tenen vivendes al voltant que fan difícil la supervivència de determinades especies vegetals.  El terrenys solen ser sobreposats, mancats de bona qualitat de terra.

  • Construir un jardí de casa individual o torre / xalet en zona residencial o urbanitzacions. En aquests cas, la superfície del terreny a on s’ha de construir el jardí es més ampli i permet més possibilitats. El factor que pot anar en contra, es el entorn; el qual moltes vegades és més proper a zones arbrades o camps amb males herbes.  Aquests aspectes, comporten més dificultats en el manteniment ja que reben la influència de la contaminació de males herbes via llavors i granes que els porta el vent.

  • Jardins amb forts pendents i desnivells: Solen més o menys grans, però al ser en zones urbanitzades al pendent de muntanyes o turons, en condiciona i limita la creativitat. Implica, moltes vegades,  la creació de murs de pedra o murs artificials amb vegetació incorporada que limiten les esllavissades per pluges intenses. També suposa, moltes vegades,  la creació de escales que poden ser de travesses de tren o amb pedra rústica.

  • Grans jardins de grans finques. És clar, que en aquest cas, les possibilitats creatives es disparen, permeten tot tipus de disposicions i formes. Els pressupostos tant de disseny com de construcció no tenen límit. Habitualment, solen disposar de persones que fan de jardiner més o menys qualificat per als manteniments bàsics de neteja, poda, sega de gespes, etc.

Molts d’aquests jardins estan separats de l’exterior amb tanques, bé sigui en:

  1. Parets de pedra de nova construcció, o parets antigues de pedra.
  2. Tanca vegetal naturals o arbrat amb zones boscoses que en delimiten la propietat;
  3. Tanques amb pals de fusta clavats al terra i valles metàliques.

L’objectiu d’aquests obstacles solen ser mantenir la privadesa i intimitat i evitar l’entrada de porcs senglars i altres animals que poden espatllar els parterres i gespes.

Autor. Albert Font- Tècnic Jardiner a la provincia de Girona

Articles Relacionats

$value) { if(in_array($value,$gros)) $resultat = true; } return $resultat; } $categories = explode('-', 'Disseny de jardins-Construcció de jardins.'); $contador = 0; ?>
'; } } ?>
'; } } ?>
'; } } ?>
'; } } ?>

Com es construeix un jardí nou de trinca a la zona de Girona?.

'; } } ?>

Quin és millor moment per la poda d’ arbres a la província de Girona, segons les empreses de jardineria?

'; } } ?>

Instal·lació gespa artificial Girona

'; } } ?>

Disseny - construcció jardins de baix consum d’aigua i sense reg. Jardiners i jardineria Girona

'; } } ?>

Escarificar i punxar gespes.Com mantenir les gespes en bon estat.A tot Girona

'; } } ?>

Qui pot fer el manteniment del meu jardí?

'; } } ?>

Instal.lació pans de gespa. Renovem el jardí. Treballem a tot Girona.

'; } } ?>

Vols instal.lar gespa artificial??

'; } } ?>

Tens arbres, plantes o gespes que estiguin malaltes?

'; } } ?>

Poda d’alçada en arbres i arbrat grans i alts. Treballem a tot Girona.

'; } } ?>

Jardins sostenibles. La jardineria del present i futur

'; } } ?>

Jardí de gespa natural i baix consum a Figueres. Jardiners professionals a Girona

'; } } ?>

SOBRE EL BLOG

ALBERT FONT SERRA: Apassionat de la jardineria. Identifica amb faciliat les necessitats per a cada client i proposa les millors solucions en cada cas. Aquí, en aquest blog, hi trobareu suggeriments i propostes per dissenyar, construir, mantenir i renovar el vostre jardí.

CLASSIFICACIÓ D'ARTICLES

CLASSIFICACIÓ D’ARTICLES PER PARAULES CLAU

ACTIVITAT A FACEBOOK



CONTACTA'NS

Escull la forma que més prefereixis i en parlem. Fins aviat i gracies per el teu interès!

PARLAR

Móbil 659 414 653

ESCRIURE

Email:

Per enviar el formulari accepta les condicions d'ús i política de privacitat

UNEIX-TE A LA NOSTRES XARXES SOCIALS