Construint somnis

BLOG

12/03/2016

Disseny de jardins · Construcció de jardins.

Empreses a Girona que em poden fer una paret vertical enjardinada amb flors i plantes?

A vegades alhora d’imaginar-nos com podem reformar, remodelar o dissenyar i construir de nou el nostre jardí, se’ns acudeixen idees,  les quals no sabem si aquestes son realitzables.

Pensem, sovint, en si és possible i si quedaria bé posar una paret enjardinada amb plantes i flors, que en anglès anomenen “ Green Walls”.  N’ haurem vist en diversos lloc de Girona a on hi posen plantes enfiladisses enredaderes ”, flors que pengen de façanes, murs verticals fets amb estructures de filferro acerat i lligat amb mòduls, gàbies  o caixons vareta “varilla” d’ acer com si fossin gàbies metàl•liques o altres sistemes constructius depenent de,  si ho volem fer en una casa particular, o bé en restaurants, hotelsoficines, empreses, edificis públics, centres comercials. Moltes vegades, aquestes parets amb plantes tenen una finalitat de mur de contenció i evitar esllavissades.

Com hi viuen les plantes en aquestes parets en murs verticals a la zona de Girona?

En general, les plantes que es posen en jardineria vertical, tenen la capacitat d’arrelament profund i de viure amb poca terra o gens. Han de ser plantes adequades per a la zona de Girona i per a cada una de les comarques on hi hagi o es vulgui fer un jardí o paret vegetal  i, d’acord amb com estigui encarada la façana o mur vertical amb plantes respecte al nord o respecte al sol.

És, necessari disposar d’un substrat, terra preparat ric en nutrients i minerals o bé, fibres sintètiques si es que es vol fer un cultiu hidropònic - (wikipedia)

La paret o mur en què hi volem posar plantes, ha de tenir un bon drenatge. És a dir, l’aigua no s’hi pot quedar acumulada ni embassada i evitar els fong i les infeccions.

El sistema habitual de irrigació és el reg gota a gota, alhora que s’hi pot posar una bomba per tornar a fer servir l’aigua que queda a la base de la paret vegetal. Hi hauria d’haver sensors de humitat, per tancar el reg quan plogui i que només s’engegui en el cas que faci falta.

Tipus de parets de plantes que els tècnics jardiners gironins poder oferir-nos.

Les empreses de jardineria a Girona, que es dediquen a fer parets vegetals enjardinades de tot tipus, són els que ens guiaran de quin és el millor sistema.

1- Parets o murs de pedra natural o artificial amb espais per plantes.

Un primer sistema de jardí vertical és la construcció de murs de contenció a base de pedra o roca natural o també pedra de riu. Aquesta darrera, pot ser de canto rodó, blanca o altres tonalitats. Normalment, aquesta pedra de riu, va dins recipients o gabions metàl•lics.

Paret-de-pedra-amb-plantes

Alhora de construir les gàbies metàl•liques amb les pedres esmentades, es té especial cura en deixar espais per a la incorporació de substrat cap a l’interior i fins i tot que travessi de punta a punta.  Així, les plantes poden arribar a arrelar a la paret de terra de la qual pretenem evitar-ne l’esllavissada.

Aquest tipus de murs de contenció amb plantes, permet gaudir d’espais més càlids. Les plantes que s’hi posin han de poder resistir la falta d’aigua i han de poder sobreviure amb l’aigua de la pluja o en tot cas regs puntuals en mànega des de la part superior de la paret. Aquesta aigua arribarà amb molta facilitat als diferents espais a on hi ha les plantes, degut a la gran porositat i espais lliures entre la pedra o rocalla de cada gàbia contenidora.

2- Jardí vertical fet amb feltre  “fieltro” o amb cultiu hidropònic.

La base de cultiu de alguns murs vegetals és el feltre. Tèxtil no teixit que no es podreix. Pesa molt poc ( ideal per a llocs a on no hi pot haver massa pes), i es pot substituir en facilitat quan volem renovar les plantes.  S’hi posa una altra capa de tela o roba de feltre a sobre i grapat amb grapes inoxidables.

  • Inconvenients de fer jardí vertical amb feltre.

Al haver-hi només una fina capa de tèxtil de feltre, no permet resguardar les arrels de les plantes a temperatures baixes. Per tant, no és recomanable la seva utilització en zones fredes com pot ser la comarca del Ripollès, Garrotxa  i fins i tot al Pla de l’Estany i la zona interior de la comarca de La Selva.

El feltre no reté l’aigua, això vol dir que sempre ha d’estar humit amb el que suposa que l’aigua ha d’estar funcionant a totes hores.
Fertilització i condicions d’humitat i temperatura d’un jardí vertical vegetal fet amb feltre.

El sistema de reg ha de portar incorporat elements de control de bacteris, fongs, plagues. Controlar la conductivitat elèctrica i el nivell constant de Ph.  

Tot plegat molt complicat i car de mantenir, ja que es requereix un control exhaustiu i controlat  a distància per la empresa de jardineria instal•ladora del jardí vertical.

3- Parets enjardinades i jardins verticals fets amb sphagnum o “Peat moss”.

Què és el Sphagnum Magellanicum -Wikipedia?. És una mena molsa, que funciona molt bé com a substrat o base per a plantar les flors, plantes aromàtiques, amb l’avantatge que reté molt bé la humitat ( fins a 20 vegades el seu pes) i, de tenir un Ph baix, amb el qual ens podem arribar a estalviar l’ús de determinats productes químics reguladors de ph. Actua com a antibacterià, és a dir, evita que apareguin bacteris i malalties en arrels. A més, és porosa, no pesa  i actua com a bon drenant de les arrels.
Si hi plantem plantes amb baix consum de nutrients i d’aigua, podem aconseguir un veritable estalvi en la construcció del nostre jardí vertical, ja que ens estalviarem abonar i regar.
Però al ser d’un ph baix, és a dir àcid dificulta la possibilitat de plantar-hi altres varietats de plantes amb necessitats de ph més elevat.  
Aquests molsa, es ven en panels de diferents gruixos, i poden anar acompanyades a la paret vertical de altres substrats.
Aquest tipus de construcció de paret enjardinada amb Sphagunum, és molt adequat per a jardins verticals domèstics o particulars, permeten que el propietari en pugui fer ell mateix un baix i mínim manteniment, essent molt adequat per la instal•lació de jardins verticals en totes les comarques de Girona.

4- Jardins verticals fets amb plantes + els seus testos o envasos.

El sistema de jardins verticals anomenat "plug-in", es basa en posar les plantes, amb el seu recipient o test a on ha crescut, al espai corresponent dins l’estructura de suport de la paret i en posició horitzontal o mig inclinada a 45º. Per tant, no hi ha cap trasplantament, ni canvi de terra o substrat, amb el qual, suposa certs inconvenients de manteniment i conservació.

  • Dificultat de substitució del part del sistema de reg sense perjudicar a la planta.
  • Possibilitat de que les plantes situades a més alçada se les endugui el vent.
  • Durabilitat de la planta en sí mateixa degut a que la base a on ha estat sembrada i crescut no és el que hauria de ser per al seu manteniment continuat.

Aquest sistema de jardinera vertical te sentit en determinats espais, més o menys provisionals o temporal i que tenen una finalitat de separació d’habitacles.

El únic avantatge que hi veiem és que si es mort una planta, aquesta es pot substituir fàcilment, posant-ne una altra igual o diferent en el seu lloc. Exemple, pot ser en el cas de fer servir planta de temporada, que permet aprofitar més l’espai vertical i no ocupar tant superfície al terra.

5- Jardineria vertical  feta amb contenidors de substrat amb plantes cultivats i crescuts en hivernacles.

Es munta l’estructura metàl•lica, amb els espais corresponents i mides d’aquests, en funció de la tipologia de contenidors que s’hi vulgui posar. El tipus de terra, base o substrat sol ser material més o menys sintètic, el qual reté l’aigua. En funció la composició i % de perlita, fibra de coco, sphagnum  o espumes tècniques, el preu del jardí vertical serà un o un altre.

  • Avantatges de jardins verticals amb planta pre cultivada en hivernacle i dins contenidors de substrat.

L’avantatge que té aquest sistema de contenidors en jardineria vertical és que pots gaudir-lo just a partir que s’acaba l’obra.
Si el sistema de reg, falla, aquest sistema de contenidors amb plantes, pot sobreviure més temps.
Si algun panel contenidor falla, o es deteriora, es pot substituir amb molta facilitat.
A més, degut al gruix que poden tenir aquests contenidors, la resistència de les arrels a les gelades és molt elevada. I per tant, la possibilitat de que les plantes es morin és relativament baixa.

  • Inconvenients de parets vegetals amb planta pre cultivada en contenidor:
  1. El sistema de reg està connectat a cada contenidor per la part del darrera. En cas de fallada d’alguna part, en dificulta poder substituir.
  2. Al tenir un substrat més o menys convencional, i depenent de la qualitat de l’aigua de reg utilitzada, els contenidor amb les seves plantes es poden deteriorar o saturar de sals més ràpidament.
  3. Evidentment, el pes de l’estructura de jardí vertical junt amb tots els contenidor,  és molt més elevat, i condicionant la seva col•locació en determinats espais.

Autor: Albert Font Serra- Tècnic en Jardineria.

Articles Relacionats

$value) { if(in_array($value,$gros)) $resultat = true; } return $resultat; } $categories = explode('-', 'Disseny de jardins-Construcció de jardins.'); $contador = 0; ?>
'; } } ?>
'; } } ?>
'; } } ?>
'; } } ?>

Com es construeix un jardí nou de trinca a la zona de Girona?.

'; } } ?>

Quin és millor moment per la poda d’ arbres a la província de Girona, segons les empreses de jardineria?

'; } } ?>

Instal·lació gespa artificial Girona

'; } } ?>

Disseny - construcció jardins de baix consum d’aigua i sense reg. Jardiners i jardineria Girona

'; } } ?>

Escarificar i punxar gespes.Com mantenir les gespes en bon estat.A tot Girona

'; } } ?>

Qui pot fer el manteniment del meu jardí?

'; } } ?>

Instal.lació pans de gespa. Renovem el jardí. Treballem a tot Girona.

'; } } ?>

Vols instal.lar gespa artificial??

'; } } ?>

Tens arbres, plantes o gespes que estiguin malaltes?

'; } } ?>

Poda d’alçada en arbres i arbrat grans i alts. Treballem a tot Girona.

'; } } ?>

Jardins sostenibles. La jardineria del present i futur

'; } } ?>

Jardí de gespa natural i baix consum a Figueres. Jardiners professionals a Girona

'; } } ?>

SOBRE EL BLOG

ALBERT FONT SERRA: Apassionat de la jardineria. Identifica amb faciliat les necessitats per a cada client i proposa les millors solucions en cada cas. Aquí, en aquest blog, hi trobareu suggeriments i propostes per dissenyar, construir, mantenir i renovar el vostre jardí.

CLASSIFICACIÓ D'ARTICLES

CLASSIFICACIÓ D’ARTICLES PER PARAULES CLAU

ACTIVITAT A FACEBOOK



CONTACTA'NS

Escull la forma que més prefereixis i en parlem. Fins aviat i gracies per el teu interès!

PARLAR

Móbil 659 414 653

ESCRIURE

Email:

Per enviar el formulari accepta les condicions d'ús i política de privacitat

UNEIX-TE A LA NOSTRES XARXES SOCIALS